20 års bransch erfarenhet

Support: Chalmers Teknikpark - 031 69 01 00 (09 - 16)

Fri frakt - Leveranser 1-3 dagar - Delbetala, Faktura

ÖVER 30 000 NÖJDA KUNDER

     

Allt du behöver veta om filtrerat vatten

Är filtrerat vatten renare och smakar bättre än kranvatten? Här är en bra guide för att få ut det mesta av ditt H2O.

Vi vet alla att att dricka vatten regelbundet är en integrerad del av vår hälsa och välbefinnande och det med goda skäl! Varje cell i vår kropp behöver vatten för att fungera så att hålla sig hydrerad är ett måste. Men om vattnet du dricker inte är så rent som du skulle vilja, är det osannolikt att du kommer att få i dig tillräckligt vatten varje dag. Det finns olika filtreringssystem för att göra ditt vatten renare och mer välsmakande att dricka. 

 

Läs vidare för att upptäcka vad som gör filtrerat vatten till det bästa dricksvalet och varför det är smart att tänka på att filtrera ditt vatten. Vi blir vad vi dricker kanske mer än vad vi äter?

 

Vad är filtrerat vatten?

Visst, många av oss föredrar smaken av filtrerat vatten, men vad är det egentligen vi dricker? 

Filtrerat vatten är grundvatten eller kranvatten som har genomgått en process för att avlägsna föroreningar och en mängd olika fysiska och kemiska föroreningar för att göra vattnet renare att dricka och mer uppfriskande. Dessa kemiska (t.ex. PFAS, läkemedelsrester, östrogener mm) och fysiska föroreningar inkluderar vissa bakterier, svampar, parasiter, koppar, bly och andra ovälkomna föroreningar. Filtreringsprocessen fungerar också utmärkt för att ta bort klor för att förbättra vattnets totala smak. Men till skillnad från destillerat vatten är filtrerat vatten inte helt fritt från partiklar. Filtrerat vatten kan fortfarande innehålla hälsosamma mineraler som är säkra att konsumera och som faktiskt är fördelaktiga för din hälsa.

Hur filtreras vattnet?

Under en traditionell filtreringsprocess strömmar vatten genom grupperingar av olika filtermedia-material och aktivt kol, GAC. Tänk på dessa filter som små nät som fångar oönskade föroreningar. Dessa filter arbetar för att absorbera och/eller lösa upp oönskade partiklar tillsammans med att neutralisera dålig lukt.

Men vissa filtreringssystem som Clearly, går ett steg längre och inkluderar filter även aktivt kol GAC för ännu mindre porer för vattnet att passera igenom. Clearly-filter inkluderar även jonbytarmaterial för att fånga in oönskade metaller. När vatten strömmar genom filtret adsorberas fysiska och kemiska föroreningar av kolet medan tungmetaller som bly och kvicksilver adsorberas av jonbytarmaterialen.

Är filtrerat vatten renare än kranvatten?

Filtrerat vatten är renare än att dricka kranvatten. Generellt innehåller kranvatten bland annat en mängd kemikalier och inte allt kranvatten skapas lika. Säkerheten för ditt kranvatten beror på dess källa, långa vattenledningstransporter och föråldrade rör- och vattenledningssystem.

Ska jag filtrera mitt eget vatten eller dricka vatten på flaska?

Om man ska dricka filtrerat vatten eller vatten på flaska är mer ett miljömedvetet och kostnadsbeslut i motsats till ett beslut om smak eller säkerhet. Både vatten på flaska och filtrerat vatten genomgår processer för att ta bort oönskade föroreningar, som kan variera beroende på vattenflaskmärke eller individuellt filtreringssystem. Men plastvattenflaskor står för en betydande del av vår planets dagliga plastkonsumtion. Faktum är att människor använder cirka 1,2 miljoner plastflaskor per minut totalt och köper cirka 50 miljarder plastflaskor per år. Plus att köpa vatten på flaska regelbundet kan verkligen öka ur ett kostnadsperspektiv.

Alternativt kan dricka filtrerat vatten i en glas eller återanvändbar vattenflaska spara bara en person omkring 156 plastflaskor.

Vad är det bästa sättet att filtrera vatten?

De två vanligaste hemmavattenfiltren är kranfiltreringssystem och vattenfilterkannor. Båda är effektiva sätt att minska fysiska och kemiska föroreningar och förbättra smaken av kranvatten, men att välja det bästa vattenfiltret för dig beror på dina individuella behov. Fundera på vad som är mest meningsfullt för ditt utrymme, din livsstil och (kanske viktigast) vilket filtreringssystem du kan underhålla så att det är så effektivt som möjligt.

Kranfilter vs. Vattenfilterkanna

Här är en sammanfattning av fördelarna med dessa populära vattenfiltreringssystem:

 

Fördelar med kranfiltrering

 • Effektivt för att filtrera bort oönskade kemiska och fysiska föroreningar
 • Bekväm design utan fyllning
 • Lätt att installera
 • Tar inte plats i kylskåpet
 • Inget spillvatten
 • Clearly kranfilter har hållbarhet 12 och upp till 36 månader innan filterpatron behöver bytas ut medan andra märken håller upp tilll 3 månader.

Prova: Clearly kranfiltreringssystem

https://www.clearlyofsweden.se/vattenrenare-kok/vattenrenare-krantopp/ 

 

Fördelar med vattenfilterkanna

 • Effektiv för att filtrera bort utvalda kemiska och fysikaliska föroreningar.
 • Lätt att hålla rent
 • Kan kylas för kallt vatten
 • Lätt att använda
 • Clearly vattenfiltyerkannor har hållbarhet upp till 12 månader innan filterbyte medan andra märken byts efter ca 1- 3 månader.

Prova: Clearly vattenfilterkannor 

https://www.clearlyofsweden.se/vattenfilterkannor/

Clearly XPRESS

Värför filtrera?

Kundservice

Köpvillkor

Om Clearly of Sweden

Kundinloggning

     

Tillbaka till toppen
Drift & produktion: Wikinggruppen