20 års bransch erfarenhet

Support: Chalmers Teknikpark - 031 69 01 00 (09 - 16)

Fri frakt - Leveranser 1-3 dagar - Delbetala, Faktura

ÖVER 30 000 NÖJDA KUNDER

     

Varför vattenrening av kranvatten?

Vi på Clearly of Sweden vill göra upp med missuppfattningen om att vårt kranvatten är så otroligt rent. Naturligtvis finns det människor som har det värre, men det betyder inte att vårt kranvatten är så hälsosamt som vi tror. Detta är inte skrämselpropaganda. Vi tycker däremot att detta är en så viktig fråga, att vi vill belysa ämnet med hjälp av forskning och relevanta nyhetsartiklar.

 

Det kommer regelbundet rapporter om att vårt vatten inte är så rent och hälsosamt. Dricksvatten är vårt absolut viktigaste livsmedel – vi konsumerar i snitt 10 liter per person och dag. Den höga konsumtionen innebär att även låga halter av föroreningar kan innebära onödiga hälsorisker. Det vill vi hjälpa dig och din familj att undvika. Vattenrening är en enkel och enbart fördelaktig metod för hälsosammare vatten.

 

Utöver tungmetaller som finns i marken och vattenledningar – och ständigt ökande mängder av läkemedelsrester och bekämpningsmedel – är halterna av PFAS, så kallade “forever chemicals” i vårt dricksvatten ett hälsovådligt problem som fått stor uppmärksamhet under de senaste åren.

Så vad kan vi göra för att slippa de miljögifter och skadliga ämnen som faktiskt finns i vårt dricksvatten? 

 

Idag finns inga effektiva metoder för att filtrera bort PFAS i reningsverken 

Det är där Clearly kommer in. Genom att filtrera ditt eget dricksvatten kan du undvika hälsofarliga kemiska föroreningar, läkemedelsrester och tungmetaller – både det som kommer från föroreningar i naturen och från vattenledningarna. Vi tycker att rent och hälsosamt vatten ska vara en självklarhet för alla. Det är därför vi både lyfter problematiken och erbjuder vattenreningsprodukter till dig och din familj!

Vet du hur vattenkvaliten är i din kommun? Läs mer i våra artiklar om Stockholm, Göteborg och Malmö.

 

 

Vad är PFAS och varför är det farligt?

“PFAS är ett samlingsnamn för över 4 700 olika ämnen med liknande kemisk struktur. PFOS är PFOA är två av de mest kända PFAS-ämnena, och båda är numera förbjudna (över vissa halter) inom EU. Både PFOA och PFOS är misstänkt cancerframkallande och reproduktionstoxiska.” skriver Naturskyddsföreningen.

PFAS i vårt kranvatten
PFAS förekommer inte naturligt, utan började framställas i mitten av 1900-talet. Det finns i allt från skidvalla och brandskum till hudvårdsprodukter och teflon i stekpannor. Det största problemet med PFAS är att det är extremt svårnedbrytbart, därav benämningen “forever chemicals”. Eftersom det via produktion och användning av produkter finns i naturen förorenas både dricksvatten och livsmedel. 

Trots det nyligen ratificerade förbudet mot 2 av de 4 700 PFAS-ämnena är kunskapen om övriga PFAS-ämnen liten. Det enda vi vet med säkerhet är att de finns överallt: i våra hem, i vår natur och i våra kroppar.

PFAS har hittats i flera vattentäkter i Sverige. Genom vattnet kan PFAS tas upp av levande varelser och lagras i till exempel levern och blodet. Idag finns tyvärr inga effektiva metoder för att rensa bort PFAS i vattenreningsverken. 

Källor:
PFAS – Poly- och perfluorerade alkylsubstanser
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/miljogifter/pfas-poly-och-perfluorerade-alkylsubstanser

Vad är PFAS? 
https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/vad-ar-pfas/

 

 

Därför bör du filtrera ditt kranvatten

När du filtrerar ditt kranvatten renar du det från skadliga föroreningar som varken syns eller känns, men som är bevisat skadliga för levande organismer. Det är mer prisvärt och betydligt mycket bättre för miljön än vatten på flaska, som är alternativet om man vill vara säker på att slippa föroreningar i sitt dricksvatten. Vattenrening med våra produkter:

  • Avlägsnar många av de skadliga föroreningarna
  • Minskar avfallet från flaskor
  • Ger många hälsofördelar
  • Är 200 gånger billigare än flaskvatten

Clearlys vattenrenare utnyttjar det senaste inom vattenteknik – som kolfilter och elektrokemisk oxidation – och reducerar därmed många av de föroreningar som kan vara skadliga. Det gör det vanliga kranvattnet till ett bättre, godare och hälsosammare dricksvatten för hela familjen. 

 

 

Vilka ämnen rensas bort med rätt vattenfilter? 

 
Tungmetaller
Tungmetaller som bly och koppar finns i kranvattnet och är redan vid relativt små mängder direkt skadligt för hälsan. 

 

Läkemedelsrester
Svenskt kranvatten är känt för att innehålla spår av många olika läkemedel: antibiotika, SSRI, diklofenak och hormoner, som påverkar både djurlivet och vår hälsa negativt. 

Kemikalier, “forever chemicals”, industriella föroreningar och bekämpningsmedel
Ökande mängder av olika kemikalier och bekämpningsmedel från industri och jordbruk finns i svenskt kranvatten. PFAS har under de senaste åren orsakat stora problem i många hushåll i landet.

Klor & biprodukter från desinfektionsmedel
Klor är ett desinfektionsmedel och finns alltid i någon form i kommunalt svenskt kranvatten. Det tillsätts för att döda mikroorganismer i vattenledningar, men rubbar även den naturliga bakteriefloran i våra kroppen, vilket i sin tur försämrar vårt immunförsvar. Biprodukter från desinfektionsmedel – trihalometaner – är cancerframkallande och ger därutöver dålig smak på vattnet.

 

Ökande rapportering om otjänligt dricksvatten

Under de senaste åren har rapporteringen eskalerat om problem med kemiska föroreningar i kommunalt dricksvatten. Anledningen? Omfattande kemikalieanvändning under lång tid. 

I augusti 2018 uppmanades invånarna i Arvidsjaur att inte dricka kranvattnet på grund av förhöjda halter av perfluorerade alkylsyror (PFAS). I början av 2021 genomfördes en omfattande undersökning av kranvattnet i Linköping, Motala och Norrköping, även här var provresultaten alarmerande. 

“På 16 platser i landet finns dricksvattentäkter med så höga halter PFAS att vissa grupper av människor överskrider EFSA:s gränsvärde för totalt intag av PFAS (via mat, vatten, inandning och hudupptag), bara genom att dricka sitt dagsbehov av vatten.”*

Otjänligt vatten orsakat av E. coli, går att bli av med genom att koka vattnet – PFAS går inte att koka bort. I ovan beskrivna fall fick befolkningen hämta sitt vatten ur nödvattentäkter. 

Källor: 
Granskning av PFAS i dricksvatten, Östergötland
https://www.hemhyra.se/nyheter/hem-hyra-granskar-sa-mycket-miljogift-finns-dricksvattnet/

PFAS i dricksvattnet, Blekinge
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/kommunens-besked-om-pfas-dom
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/eu-forbjuder-200-pfas-amnen
 

*Minst 2 miljoner svenskar har för mycket PFAS i dricksvattnet
https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/minst-2-miljoner-svenskar-har-for-mycket-pfas-i-dricksvattnet/ 

 

Clearly rekommenderar 


Ring gärna oss på 031 - 69 01 00 så hjälper vi dig vidare 

Clearly XPRESS

Värför filtrera?

Kundservice

Köpvillkor

Om Clearly of Sweden

Kundinloggning

     

Tillbaka till toppen
Drift & produktion: Wikinggruppen